Voor de liefhebbers; een reisverhaal over mijn laatste fietsvakantie
Destijds gold een aardbeving als het ultieme excuus. Het excuus om van Boekarest een socialistische stad te maken. Het oude centrum is er een beetje door omsingeld. Eten, drinken, gokken en ook neuken, schijnbaar moet het allemaal gebeuren op het kleine netwerk van kinderkopjes. Het levert een hoop concurrentie en geschooi op. En het ontbeert er aan een mooi plein door het grotesk geweld er omheen. Maar ook de potsierlijke voortuitgang lijdt alweer aan de tand des tijds. De muur rondom het parlementsgebouw behoeft hoognodig onderhoud. Als navigator, rondom het grootste gebouw van Europa, doet het nog prima dienst. De bouwput binnen de muren doet vermoeden dat er een orthodoxe kerk keurig is opgeknapt. Niets is minder waar; de nieuw Kathedraal van de redding van het Volk is bijna klaar. Het torent er prachtig bovenuit. De mensen in het kappelletje op de hoek zijn er vast blij mee. Het is hoe dan ook het levende bewijs dat geldverslindende bouwwerken geen dictatuur nodig hebben. Genoeg te doen en te zien in Boekarest, maar de stad voedt vooral de hunkering naar de fiets. De eerste kilometers zullen vast niet de mooiste zijn.
Nu de drukte voorbij is, zal ik het nog steeds niet uitnodigend willen noemen. Het is een wat dorre bedoening. De mais- en zonnebloemvelden verraden dat er minder regen is gevallen dan dat de boer lief is. Maar zoals ik van mijzelf mag verwachten, fiets ik moeiteloos naar het beloofde land. Het wordt groener, glooiender ook, en met plezier fiets ik, zonder de grens te kennen, Transsylvanië binnen. En natuurlijk zijn ze er! Zij die aangekondigd zijn, door iedere belangstellende die trachtte en plasje over mijn reisbestemming te doen. Zij, die door stilstand, de energietransitie voltooid hebben. Natuurlijk zijn ze er. De mensen met paard en wagen.
Het zweet druppelt langs mijn slapen en ook mijn ogen prikken. Het schoonvegen met mijn mouwen geeft slechts een tijdelijke verlichting. Het gouden goedje van Pemberton smaakt hemels. Als zelfkritische Westerse vetzak natuurlijk in een suikervrije variant. Aan de overkant van de weg, wachten de voorgespannen paarden plichtsgetrouw. De koetsier heeft het met zijn koude pils goed voor elkaar. De locals doen weinig op mij uit, maar nodigen mij wel uit voor een pilsje. Vriendelijk sla ik af. Bezopen menners, sterken mijn principe van nuchter fietsen. De koeien onderhouden de berm. De honden lopen in de weg en het vrachtverkeer raakt mij niet. Op deze manier geraak ik, op en af, bij het kasteel in Bran. Het mooie kasteel en de verhalen over Ferdinand en Marie kunnen mij zeker bekoren. Maar met "de groeten van Dracula" is het hier belachelijk druk. Geen idee waar al dat volk vandaan komt. Zij hebben vast een andere route gekozen.
Nee, zoals in Transsylvanië gaat het niet meer worden. Zelfs voor de wat weinig inspirerende hete vlakte in Hongarije zou ik nu een moord doen. Soms, met de nadruk wel degelijk op soms, is fietsen hard werken. Gestaag ga ik omhoog. Niets nieuws als je aan het klimmen bent. "Ik heb toch alles aan?" Ja alles aan! Kleding die ik tot gisteren als ballast zag. "Was het in Sibiu of Brasov?" Een herinnering aan een terras flitst door mijn hoofd. Nevel met een ventilator was het. Miezerregen met veel wind doet precies hetzelfde. Op deze hoogte heet het geen verkoeling of verfrissing, maar kou. Het geeft een verdovend gevoel aan de wangen en vingers, waar geen fietser op zit te wachten. Gistermiddag richting Poprad hiel het al niet over. Maar al met al moet ik toch bijna boven zijn? Een skihut / restaurant komt in ieder geval als geroepen. Hete noodelsoep met rundvlees. Pannenkoekje toe. De pul alcoholvrije radler helpt niet bij het opwarmen, maar is wel een bemoedigend vooruitzicht. Het is hier vast schitterend. Al reikt het uitzicht vandaag niet verder dan het begin van de skilift. "Wordt het weer morgen beter?" De serveerster antwoord nutteloos met "misschien", maar gelukkig kan ze het met een troostende glimlach. Zelfmedelijden wordt natuurlijk geen mens beter van, maar troost kan geen kwaad. Met frisse tegenzin stap ik weer op de fiets. Ik word onmiddellijk verwend met een troost waar de mooiste glimlach niet tegenaan kan. Drie fietsers voor mij. Nee, drie fietsers voor mij waar ik op inloop! "Stappen zij nu af omdat het te steil is?" Nee dat kan bijna niet. Het is vast omdat het de top is. Van een afstandje is duidelijk zichtbaar dat zij betere kleding aanhebben dan ik. Typische mensen die weten waar de top is. Met speels gemak fiets ik ze voorbij. We mompelen iets van "dobre" over en weer. Als het dan toch niets wordt vandaag, hebben we het elkaar in ieder geval wel gewenst. Ik stort mij de afdaling in en vind over de grens in Polen een hotel om op te warmen. Hier zie ik op TV Remco Evenepoel. Die laat in Parijs zien hoe echt fietsen eruit ziet. Wellicht heb ik de TV nog eens nodig om te zien hoe mooi de Tatra is waar ik zojuist ben doorgefietst. Morgen is het vast en zeker weer mooi en fiets ik op mijn gemak naar Krakau.
Het is niet direct mijn eerste keus. Vandaag doe ik echter een georganiseerde dagtrip. Het begin is erg ongezellig, maar toch ook heel grappig. Er is ergens iets misgegaan. Een Italiaanse man kan het niet verkroppen dat hij en zijn vrouw niet op de passagierslijst staan. Voor de chauffeur zit er, na herhaaldelijke waarschuwingen, niet anders op dan hem met geweld uit de bus te zetten. Een ferme duw doet het opgewonden standje met zijn rug op de stoep belanden. Wel of niet op de lijst voor Auswitch, het blijft de gemoederen bezighouden.
Dat het museum / kamp massaal bezocht wordt, maken de lange rijen wel duidelijk. De beveiliging doet dan weer meer aan een vliegreis denken dan aan een museumbezoek. Zelfs de eigentijdse zaken zijn droevig hier. Maar de geschiedenis is van een treurigheid die geen gelijkenis kent. Ik voel dat ik mezelf wat in de weg loop. Dit is een plek om stil te staan en heel diep adem te halen. Het enige dat ik doe is meelopen in een lange rij van massatoerisme. Werkelijk alles is massaal hier. Zowel het terrein als de attributen. De kammen, pannen, koffers, haarresten en schoenen. Het zijn stille overblijfselen van individuen die massaal de gaskamer in moesten. De toer is lang en stompt af. Ik kan niets verzinnen waar ik enige houvast aan heb. Achter de toegangspoort van Birkenau staat een jonge reisgroep uit Israël. Althans ze dragen de Israëlische vlag over hun schouders. "Geeft de beveiliging je hier eigenlijk de vrijheid om de vlag van Palestina te dragen?" "Betrap ik nu mijzelf binnen de poorten van een concentratiekamp op veroordelen?" Al dat "werk" dat hier is verzet. Het voedt bij mij een akelig logische gedachte dat we ooit weer volle bak voor genocide gaan. Nou pas dan maar op. "Komen mijn schoenen in de vitrine of loop ik op gepoetste laarzen?" Het zal allemaal weer net iets anders zijn aangekleed. En ik krijg al helemaal niet de kans om 80 jaar vooruit te kijken voor een bedachtzame keuze.
Van 23 december tot 8 januari is Fietsplezier aan huis gesloten
Een terugblik en wat neuzelen aan het eind van het jaar kan geen kwaad. Eigenlijk vond ik 2023 om persoonlijke redenen maar een verdrietig jaar, maar ik wil jullie graag even meenemen naar een mooi moment. Ik zal nooit vergeten dat ik in Glasgow, Mathieu van der Poel wereldkampioen heb mogen zien worden. Het feit dat dit onderdeel was van mijn fietsvakantie, maakte het feest compleet. Naast alle euforie, moest ik ook een moment terugdenken aan het WK wielrennen ik Kopenhagen van 2011. Daar werd het fietsen echt gevierd en viel het op hoe populair de fiets was. Vandaag de dag is Denenmarken een van de sterkste wielerlanden. En er is ook nog Deens aanstormend talent op komst. Vergeef me de wat lange intro, ik ga over op het hier en nu. Het huidige straatbeeld van Nederland doet niet vermoeden dat er hier veel wielertalent op komst is. Ik vind het soms best zorgelijk om te zien. Een land vol tweewielers, maakt ons nog geen land vol "echte" fietsers. Het lijkt ook wel dat "we" de onschuld een beetje zijn kwijtgeraakt. Laatst hoorde ik in het nieuws over bendes op de Fat bike. Nu lijkt deze fiets mij slechts een passant, maar de link is wel gemaakt. Meer dan ooit wordt er ook openlijk gediscussieerd over een helmplicht. Ik ben tegen (en met mij de fietsersbond) Ik vind dat je de nieuwe generatie moet meegeven dat fietsen normaal is, in plaats van gevaarlijk. En ja, moe met tegenwind is ook normaal. Ik ben ook tegen victim blaming. Bij de meeste fietsers die verongelukken, komt dit door een onbesuisde automobilist. Dat neemt niet weg dat we als fietsers ook de hand in eigen boezem moeten steken. Fietsen is net politiek. Blijkbaar hebben we ons een manier van fietsen populair gemaakt die toch ook veel afkeer opwekt. Uiteindelijk wordt afkeer gevolgd door gewenning, of inkeer? Zo nu dit allemaal van het hart is, kan ik mooi de vakantie beginnen. Ik hoop jullie het komende jaar weer veilig op de weg te mogen houden. Ik twijfel er niet aan dat de fiets mij ook het komende jaar weer volop bezighoudt. Voor nu wens ik jullie heel fijne feestdagen en een gezond 2024. O ja en wees een beetje lief voor elkaar onderweg.
Groet,
Maarten
Fietsplezier aan huis is gesloten van 24 december tot 3 januari.
Paasweekend 2021
Beste mensen,
Van vrijdag 2 april tot en met maandag 5 april is Fietsplezier aan huis gesloten.
Gesloten van 19 december tot 4 januari
Beste Mensen
2020 een jaar dat ons lang bij zal blijven. Een jaar dat we snel willen vergeten loopt op z’n eind. Een moeilijk jaar voor ons allemaal. Sinds dat we in de ban zijn van het coronavirus loopt bij mij het werk onverminderd door. Hiervoor ben ik jullie allemaal erg dankbaar. Ook nu, in de donkerste dagen van het jaar, de regels strenger dan ooit zijn, gaat het werk "gewoon" verder. De komende 2 weken echter even niet. Een feestvakantie zal het misschien niet worden, maar mij vervelen zal ik zeker niet. Wat volgend jaar allemaal brengt, is gissen. Een fijne gedachte om mee te nemen is dat fietsplezier corona-proof is. Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen en een gezond 2021.
Groet,
Maarten
Geopend ten tijde van het coronavirus
Beste Mensen,
Niemand ontkomt aan de gevolgen van het coronavirus. Ook als u zich, net als ik, kerngezond voelt, heeft het gevolgen op uw dagelijks leven. Met de richtlijnen van het RIVM in de hand proberen we een soort van nieuw "normaal" te vinden. Zeker nu het overduidelijk is dat het bestrijden van het virus een lange adem vraagt. Wel of niet de straat op, het is ineens een vraagstuk. Als u toch de straat op moet, lijkt alleen op de fiets een hele veilige manier. Voor een gezonde fiets hoeft u gelukkig de drukte niet op te zoeken. Als ik bij u aan de deur sta, is het gemakkelijk om voldoende afstand te houden. U kunt mij op ruim 1,5 m afstand prima uitleggen wat de wensen betreffende uw fiets zijn. In mijn mobiele werkplaats heb ik alles bij me om alleen in mijn eigen ruimte te werken. Na een geslaagde reparatie en proefrit, was ik mijn handen en desinfecteer ik uw fiets. Daarna kunt u per pin betalen. Samen met u, hoop ik op leukere tijden. Tot die tijd ben ik u graag van dienst naar de realiteit van de dag.
Groet,
Maarten
Momenteel ben ik met gepaste trots mijn nieuw bedrijfswagen aan het inrichten. Maandag 10 februari 2020 zal deze operationeel zijn.
Paasweekend
Van vrijdag 19 april t/m maandag 22 april is Fietsplezier aan huis gesloten. Als u een verzoek per mail indient, wordt en 23 april contact met u opgenomen.
groet,
Maarten
Laatste snufje in mobiele werkplaats
Doordat mijn mobiele werkplaats is voorzien is van een professionele spaakdraadwals, heb ik iedere spaaklengte in een handomdraai voorradig. Hierdoor is reparatie van uw wiel (wat voor wiel dan ook) dan ook nimmer een probleem
Feestdagen,
Van 22-12-2018 t/m 01-01-2019 is Fietsplezier aan huis gesloten. In deze periode kunt u natuurlijk wel reparaties via de e-mail aanvragen. Dan wordt er 2 januari contact met u opgenomen om een afspraak in te plannen. Via deze weg wens ik een ieder prettige feestdagen en een voorspoedig 2019.
Vakantie 2018
Van 15 juni 2018 t/m 2 juli 2018 is Fietsplezier aan huis gesloten. Tijdens deze periode kunt u verzoeken enkel indienen via E-mail. Op 3 juli wordt er dan contact met u opgenomen voor een afspraak.
groet,
Maarten
Hemelvaartsdag,
Op donderdag 10 mei 2018 rijdt de werkplaats niet uit.
groet,
Maarten
Paasweekend,
Het paasweekend is voor mij een lang weekend. Dit betekend dat de mobiele werkplaats van 14 t/m 17 april 2017 niet zal uitrijden.
Tijdens deze dagen kunt u gerust een bericht achterlaten of een mail sturen. Dan neem ik 18 april contact met u op om u zo
spoedig mogelijk te helpen.Groet,
Maarten
Op zaterdag 11 en 12 februari 2017 is Fietsplezier aan huis aanwezig op de fiets en wandelbeurs in Utrecht. Op het zogenaamde "techniekplein" geef ik aan het publiek
een demonstratie hoe je een wiel bouwt en/of hoe je een spaak vervangt. Sterke wielen is natuurlijk essentieel voor een geslaagde fietsvakantie. Op deze zaterdag
kan ik dus geen reparaties inplannen. Natuurlijk kunt u wel gewoon een verzoek indienen via e-mail, dan neem ik maandag 13 februari contact met u op.Fietskoerier Deventer is fan van de bakfietsen van Bullit. Voor hen en Janneke heb ik dit bijzondere examplaar gebouwd. Een "racefiets" voor het hele gezin.
Belangrijke informatie tijdens PAASWEEKEND
Het Paasweekend is voor Fietsplezier aan huis een lang weekend. Dat betekend dat van 24 t/m 29 april de mobiele werkplaats niet zal uitrijden.
Natuurlijk kunt u wel een bericht achter laten per e-mail of voicemail. Dan neem ik contact op voor een afspraak.
Met vriendelijke paasgroet,
Maarten
Openingstijden rondom de feestdagen 2015
Donderdag 24 december 9.00 - 17.00 uur
Vrijdag 25 december gesloten
Zaterdag 26 december gesloten
Maandag 28 december 11.00 - 19.00 uur
Dinsdag 29 december 12.00 - 19.00 uur
Woensdag 30 december 9.00 - 19.00 uur
Donderdag 31 december 9.00 - 17.00 uur
Vrijdag 1 januari gesloten
Zaterdag 2 januari gesloten
Op vrijdag 17- en zaterdag 18 april, is er geen ruimte voor extra reparaties. Vrijdag ben ik wel gewoon telefonisch te bereiken om uw fiets voor volgende week in te plannen. Dus als uw fiets voor het weekend klaar moet zijn, neem dan uiterlijk donderdagmiddag contact met me op. Met vriendelijke groet, Maarten Jansen.